Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Co zjeść przed treningiem? 2. Ile czasu spożyć [...]
[...] bardziej efektywnych i racjonalnych rodzajów diet odchudzających. Nie zaleca, tak jak większość diet białkowo-tłuszczowych, całkowitego wykluczenia węglowodanów z diety czy spożywanie wyłącznie jednego makroskładnika, a jedynie ogranicza podaż węglowodanów (na początku do średnio 30% TDEE) na poczet tłuszczu. Co w efekcie ma wprowadzić nasz [...]
[...] wybór tego typu odżywki. Cenowo wychodzą praktycznie podobnie jak białko sojowe (lub niewiele drożej), a mają znacznie większą wartość biologiczną, są lepiej tolerowane przez układ pokarmowy, mają mniej cukru. Do tego występują w kilkudziesięciu rewelacyjnych smakach i ich stosowanie oraz spożywanie nie przynosi żadnych negatywnych odczuć.
Cześć! Przede wszystkim aby wiedzieć ile kalorii spożywasz powinieneś to mierzyć na przykład aplikacją Fitatu. Kolejna z rzeczy jaką musisz również wiedzieć aby poprawnie podejść do tematu jest fakt obliczenia kaloryczności jaką powinieneś spożywać. Zachęcam do spojrzenia na poniższy artykuł: Zatem gdy solidnie zadbasz o dietę i będzie mierzył [...]
Mięsa różnego rodzaju są podstawowymi i najlepszymi pod względem jakości źródłami białka w naszej diecie. Niektóre z nich również zawierają tłuszcze, których spożywanie jest bardzo istotne. Poza tym mięsa to również witaminy, składniki mineralne i inne istotne nutraceutyki. W zasadzie każdy gatunek mięsa jest pożądany w zdrowej dicie. Należy [...]
[...] zapotrzebowania i obserwując postępy - zwiększać podaż energetyczną w następnych tygodniach. Po trzecie: ile białka, węglowodanów, tłuszczu? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Węglowodany - oficjalne rekomendacje mówią o 4-7g na kg masy ciała tego makroskładnika. Dla [...]
Dieta przy karmieniu piersią powinna być odpowiednio zbilansowana, niekoniecznie trzeba kalorie podbijać białkiem, można dodać tłuszcz, czy węglowodanów. Podaż białka powinna być stała (około 2 g w przypadku budowania masy mięśniowej na kilogram masy ciała). Spożywanie odżywki białkowej nie spowoduje, że w magiczny sposób zbudujesz masę mięśniową. [...]
[...] kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, tłuszczu, węglowodanów? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Źródła: jaja, ryby, nabiał, mięso, podroby, odżywka białkowa, np. Allnutrition Węglowodany - [...]
[...] Tu też polecają orzechy i w sumie temphen nie brzmi źle, ale nie próbowałem jeszcze, ktoś ma jakieś opinie? Jedzenie orzechów dla białka jest jak spożywanie siemienia lnianego dla Omegi 3. Generalnie bez sensu, orzechy są dobrym źródłem tłuszczy, a nie białka. Nabiał, to doskonałe źródło białka, nie wiem skąd [...]
[...] jedzenie czy odżywka białkowa). Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość witamin, minerałów i aminokwasów warto przyjmować makroskładniki z różnych źródeł. W przypadku białka, spożywanie go jedynie w postaci piersi z kurczaka albo tylko z odżywki białkowej nie będzie miało swojego uzasadnienia. Dieta powinna być zróżnicowana Odżywka białkowa może [...]
[...] i mięśniowego. Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi. Jajo jest jednym z nielicznych produktów, zawierających witaminę D, [...]
[...] kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, tłuszczu, węglowodanów? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Źródła: jaja, ryby, nabiał, mięso, podroby, odżywka białkowa, np. Allnutrition Węglowodany - [...]
[...] źródeł 2g to już górna granica. W okresie redukcji można w pewnym stopniu zwiększyć udział białek, co ma trochę pozytywnych następstw, m.in mniejsze łaknienie i wówczas dopuszczalne jest spożywanie 2,5 do 3g. Większe ilośc po prostu wydalisz obciążając przy tym wątrobę i nerki. Pozdrawiam /SFD/2017/12/15/be06087cabd84e23bcde3468db896cf2.jpg
[...] kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, tłuszczu, węglowodanów? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Źródła: jaja, ryby, nabiał, mięso, podroby, odżywka białkowa, np. Allnutrition Węglowodany - [...]
[...] zapotrzebowania i obserwując postępy - zwiększać podaż energetyczną w następnych tygodniach. Po trzecie: ile białka, węglowodanów, tłuszczu? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Węglowodany - oficjalne rekomendacje mówią o 4-7g na kg masy ciała tego makroskładnika. Dla [...]
[...] zapotrzebowania i obserwując postępy - zwiększać podaż energetyczną w następnych tygodniach. Po trzecie: ile białka, węglowodanów, tłuszczu? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Węglowodany - oficjalne rekomendacje mówią o 4-7g na kg masy ciała tego makroskładnika. Dla [...]
[...] i mięśniowego. Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi. Jajo jest jednym z nielicznych produktów, zawierających witaminę [...]
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Ile czasu spożyć posiłek przed treningiem? 2. Co [...]
[...] kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, tłuszczu, węglowodanów? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Źródła: jaja, ryby, nabiał, mięso, podroby, odżywka białkowa, np. Allnutrition Węglowodany - [...]